Take a Tour of Nate Berkus and Jeremiah Brent’s Sanctuary by the Beach

Produced Ingrid Abramovitch, Vanessa Lawrence
·4 mins read
Photo credit: Richard Foulser
Photo credit: Richard Foulser

From ELLE Decor

If you had asked interior designer Nate Berkus 15 years ago where he would feel at peace, it is unlikely that he would have described a house near a beach. Berkus was on vacation in Arugam Bay in Sri Lanka in 2004 when the country was devastated by a tsunami, and though he survived, his partner at the time, photographer Fernando Bengoechea, did not. But last year, when Berkus’s husband, designer Jeremiah Brent, suggested they check out a house for sale in Montauk, New York, as a second home for their family, Berkus was finally ready to explore the idea.

Photo credit: Richard Foulser
Photo credit: Richard Foulser

“I was raised in Southern California and lived on a lake outside of Minneapolis. The water has always been how I think of a carefree afternoon,” explains Berkus, who has been living in Montauk full-time since March with Brent and their children, Poppy, five, and Oskar, two. “I didn’t want my experience in the tsunami to deprive our family of summers like that.”

Photo credit: Richard Foulser
Photo credit: Richard Foulser

In August of 2019, Berkus and Brent had just returned from three years in Los Angeles, where they had planned to stay longer until they realized how much they missed the hubbub of New York City. They had downsized from a Spanish Colonial spread in Hancock Park to a West Village townhouse and weren’t looking to purchase a weekend place. But the house in Montauk, previously owned by the photographer Raphael Mazzucco, proved difficult to resist. Residing on a nature reserve, the home, which was built in the 1980s and extensively renovated by Mazzucco, boasted a picturesque landscape, ample light, and numerous handcrafted touches. “Raphael built the fireplace in the great room out of beach rocks,” Brent explains. “The wrapped walls in the family room were from a dock that was being demolished.”

Photo credit: Richard Foulser
Photo credit: Richard Foulser

The couple gave the house a renovation “face-lift,” as they characterize it. They painted the exterior black to ­contrast with the brightness within, stripped and sanded floors for added lightness, and redid the kitchen with plaster walls and white concrete countertops. An outdoor kitchen is now a screened-in dining area, and they created a back patio for lounging. Perhaps most crucially, they added 40 percent more native vegetation to the surrounding land.

Inside the house, Brent and Berkus stuck to a neutral palette and incorporated design details influenced by their trips to Portugal, Mexico, and Peru, where they got engaged in 2013. Down a hallway and a few stairs from the entrance is the great room with its 22-foot-high ceilings and the aforementioned stone fireplace, which the couple topped with a collection of antique terra-cotta bulls, Peruvian objects thought to ward off evil spirits. Much of the furniture here and throughout the home is from Berkus and Brent’s collaboration with the company Living Spaces, which they mixed with online finds from Etsy and eBay that are covered in performance fabrics.

Photo credit: Richard Foulser
Photo credit: Richard Foulser

As a counterpoint to such technological textiles, the couple turned to wicker, jute, and other woven materials for an artisanal contrast.

In the wood-paneled family room, 1970s rope chairs with shearling cushions from 4th Generation Antiques in Pasadena add textural interest, while varied surfaces abound in the main bedroom on the second floor, where Berkus and Brent added a wall and pocket door to separate the previously open bathroom and sleeping areas. In the bathroom, they added a holly olive tree in an old limestone pot to go with the existing pebble-floored shower.

“That was my worst nightmare when we bought the house,” says Brent of the stony surface. “But now we both love it. It is so relaxing.”

A deep sense of calm pervades the whole home, something Berkus attributes to his and Brent’s mindset when they approached the design process.

“The pressure was off. We were building and selecting things thinking, It doesn’t have to be perfect,” he explains. “I think that opened up something in both of us. The spirit in which we decorated and renovated this house is the spirit in which we live here.”

Photo credit: Hearst Owned
Photo credit: Hearst Owned

This story originally appeared in the October 2020 issue of ELLE Decor. SUBSCRIBE

You Might Also Like